Designing for the senses – with the RNIB

Collaborative Project – Designing for the Senses: RNIB (Royal National Institute for Blind People) redesign

Second year students engaged with the RNIB (Royal National Institute for Blind People) to redesign their lobby and waiting area, in order to make it more appealing to the senses, more inclusive for disabled users and more in line with RNIB’s brand communication.

This video is one of the group responses to the brief, documenting their design process.

 

Collaborative Project – Designing for the Senses: RNIB (Royal National Institute for Blind People) redesign from BA Spatial Design on Vimeo.

ReSound project

Year 1 BA Spatial Design students just completed their first live project! They redesigned the interior of the digital space at LCC to enhance the aesthetics while also provide acoustic solutions that enable students and staff using the space to work more comfortably. To help them with the project, we worked with acoustic experts from the South Bank University so this was also a great collaboration between both universities. The results were fantastic and everyone had  a great time!

BA-Spatial-Design-LCC

Staff and students in the digital space have experienced and noted problems with intelligibility and productivity within the space due to insufficient and inadequate acoustic treatment. The digital space is used every day by students as a space where they can work individually and collaboratively and is therefore central to their experience. So the issue of poor acoustics needed to be addressed, to improve health and safety within the space and enhance wellbeing and productivity for its users.

Acoustics considerations include creating barriers to sound, sound absorption, reflecting sound and diffusing sound. So the designs include free standing acoustic panels, wall panels, ceiling tiles, a ceiling or wall feature that could act as a focal point, infill panels for the meeting pods or even furniture or modifications to existing furniture.

Students benefitted from a lecture and presentation on acoustics, with the client and sound experts from London South Bank University (SBU), on Tuesday 13th January in the Street Lecture Theatre at LCC.

In addition to functional and acoustic considerations, proposed solution took into account the visual impact of the design across the space, materials, sustainability, health and safety, longevity, ease of maintenance and cost.

One of the key aspect of the project was sustainability. The client was looking for innovative solutions using reclaimed or recycled materials that had never before been used to develop acoustic solutions. So this ground breaking project will be used as part of a research project at SBU to develop sustainable solutions in acoustics for interior spaces. Selected designs will be tested at the SBU’s acoustic lab and the most suitable solutions will be implemented within the digital space over the Summer. So students will also be able to see their designs realised and implemented within a real space.

Below are a few examples of design explorations and prototypes

IMG_0349IMG_0343 IMG_0347  IMG_0356 ReSound_Crit12IMG_0352 IMG_0339

ReSound_Crit28 ReSound_Crit30